Kiderült, melyik kutya él a legtovább

Angol bulldog és Jack Russell terrier
A rövid orrú angol bulldog az egyik legrövidebb, a közepes orrhosszúságú Jack Russell terrier pedig az egyik leghosszabb élettartamú kutyafajta
Fotó: Biosphoto via AFP
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Királyságban a kistestű, hosszú orrú kutyáknak a legmagasabb a várható élettartamuk, míg a közepes méretű, lapos arcú fajták, például az angol bulldogok kan kutyáinak a legalacsonyabb - derül ki a Scientific Reports című szaklapban megjelent új tanulmányból. A kutatócsoport eredményei több mint 150 különböző fajtából származó, több mint 580 000 egyedi kutya adatain alapultak, és segíthetnek azonosítani azokat a kutyákat, amelyeket leginkább fenyeget a korai halál veszélye.
Vágólapra másolva!

A tanulmány nemcsak mérete és terjedelme miatt fontos, hanem azért is, mert korábban nagyon kevés ilyen jellegű kutatás készült. Az emberekre vonatkozóan léteznek olyan várható élettartam-táblázatok és kutatások, amelyek megmutatják, hogy különböző tényezők függvényében várhatóan meddig fogunk élni. A kutyák várható élettartamával kapcsolatban azonban nagyon kevés olyan kutatás készült, amely azt vizsgálta volna, hogy a különböző tényezők hogyan befolyásolják az élettartamot. 

Angol bulldog és Jack Russell terrier
A rövid orrú angol bulldog az egyik legrövidebb, a közepes orrhosszúságú Jack Russell terrier pedig az egyik leghosszabb élettartamú kutyafajta
Fotó: Biosphoto / Régis Cavignaux (Photo by Régis Cavignaux / Biosphoto / Biosphoto via AFP)

A kutatócsoport 18 különböző brit forrásból származó adatok felhasználásával létrehozott egy 584 734 kutyát tartalmazó adatbázist. Ezek között voltak fajtanyilvántartások, állatorvosok, állatkísérő biztosítótársaságok, állatjóléti jótékonysági szervezetek és tudományos intézmények. 

A bevont kutyák 155 fajtatiszta vagy keresztezett fajtának minősített fajtából származtak, és 284 734 kutya az adatbázisba való felvétel előtt elpusztult. Minden kutya esetében megadták a fajtát, a nemet, a születési dátumot és a halálozási dátumot (ha van ilyen). 

A fajtatiszta kutyákat a Kennel Club szakirodalma alapján méret (kicsi, közepes vagy nagy) és fejforma (rövid orrú, közepes orrú és hosszú orrú) kategóriákba sorolták. A kutatók ezután kiszámították a várható élettartam mediánját minden fajtára külön-külön, majd a keresztezett csoportra. Végül kiszámították a várható élettartamot a nem, a méret és a fejforma minden egyes kombinációjára. 

 

Meddig élnek a kutyák? 

A Dogs Trust kutatóinak tanulmánya új információkkal szolgál kutyatársaink várható élettartamáról. A kutatók megállapították, hogy a kis termetű, hosszú orrú szuka kutyáknak volt a leghosszabb az élettartamuk a tiszta fajták között, a medián élettartamuk 13,3 év volt. A lapos pofájú fajták átlagos élettartama azonban 11,2 év volt, és 40%-kal nagyobb volt a kockázata a rövidebb életnek, mint a közepesen hosszú orrú kutyáké, például a spánieleké. 

A 12 legnépszerűbb fajta közül, amelyek az adatbázisban nyilvántartott fajtatiszta kutyafajták több mint 50%-át tették ki, a labradorok várható átlagos élettartama 13,1 év, a jack russel terriereké 13,3 év, a cavalier king charles spánieleké pedig 11,8 év volt. 

Kutyák átlagos élettartama
Túlélési görbék 8 fajtatiszta fajtára: (sötétkék, x̃ = 13,1), Border Terrier (világoskék, x̃ = 14,2), Bulldog (zöld, x̃ = 9,8), Francia Bulldog (piros, x̃ = 9.8), labrador retriever (narancssárga, x̃ = 13,1), masztiff (lila, x̃ = 9,0), miniatűr tacskó (rózsaszín, x̃ = 12,2) és mopsz (barna, x̃ = 11,6).
Fotó: McMillan, K.M., Bielby, J., Williams, C.L. et al. / Scientific Reports, CC BY

A fajtatiszta kutyák várható élettartamának mediánja magasabb volt, mint a keverékeké (12,7 év, szemben a 12,0 évvel), míg a szuka kutyák várható élettartamának mediánja valamivel magasabb volt, mint a kanoké (12,7 év, szemben a 12,4 évvel). 

A kutatások a rövid orrú kutyák, például a bulldog fajták és a mopszok növekvő népszerűségére utaltak. Ezek a kutyák divatossá váltak és nagyra értékelt háziállatok, de hajlamosak különböző egészségügyi problémákra, többek között a brachycephalicus obstruktív légúti szindrómára (Boas). 

9. International Pug Meeting mopsz
A mopsz aranyos, de rövid élettartamú kutya
Fotó: Paul Zinken/dpa (Photo by Paul Zinken / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Ez a potenciálisan életveszélyes állapot olyan tünetekkel jár, mint a lihegés, a túlmelegedés, a mozgásintolerancia, a hányás, a gyomor-bélrendszeri tünetek és az alvási zavarok. Így néhány ilyen kutya életét potenciálisan szenvedés jellemzi. Ez a legújabb tanulmány azt mutatja, hogy valószínűleg rövidebb életet is élnek.