Puha, édes tészta különleges formában: így készül a budai kuglóf

BUDAI KUGLÓF
A márványos tésztájú, rumos-mazsolás budai kuglófnak senki nem tud ellánállni.
Vágólapra másolva!
Ahogy az közismert, a kalácsra emlékeztető illatos és puha tésztájú, különleges formájú kuglóf igazi klasszikus desszert, egy csésze kávé vagy tea mellől elmaradhatatlan, így szinte minden vendégségben előkerül, nem véletlenül! Ha mégis megunta már a sokadjára elkészített az alapreceptet, egy kis fantáziával, néhány különleges alapanyaggal feldobva bearanyozza majd a hétvégét.
Vágólapra másolva!

A kelt tésztás kuglóf alapreceptje számtalan módon variálható. Készülhet túróval, mákkal vagy dióval, gyümölccsel, sőt, kávés is lehet. Ezúttal rumba áztatott mazsola és kakaópor teszi még különlegesebbé a tésztát. Íme, a budai kuglóf, aminek Pesten sem tudnak ellenállni:

Budai kuglóf

Hozzávalók:

  • 1 ek. rum
  • 15 dkg mazsola
  • 8 dkg puha vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 4 db tojás
  • 2 dkg élesztő
  • 1 tk. kristálycukor
  • 2 dl tej
  • 30 dkg liszt
  • 1-2 evőkanál holland kakaópor
  • porcukor a tetejére
BUDAI KUGLÓF
A márványos tésztájú, rumos-mazsolás budai kuglófnak senki nem tud ellánállni.
Fotó: Vidék íze magazin

Elkészítése:

  1. Egy kevés meleg vízzel elkevert rumba áztatjuk a mazsolát.
  2. Habosra keverjük a puha vajat a porcukorral és a sóval, majd egyesével beledolgozzuk a tojások sárgáját.
  3. Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben, és a liszttel együtt hozzáadjuk a vajas-tojásos masszához.
  4. Végül beledolgozzuk a fehérjékből vert habot, és óvatosan hozzáforgatjuk a leszűrt, lisztbe forgatott mazsolát.
  5. Kettéosztjuk a tésztát, az egyik felébe beletesszük a kakaóport. Kivajazott, kilisztezett kuglófformába kanalazzuk úgy, hogy márványos legyen. Ehhez felváltva adagoljuk a sima és a kakós tésztát, majd villával hullámvonalakat rajzolunk bele, hogy kissé összekeveredjenek.
  6. Egy órán át kelesztjük a tésztát, majd a 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük kb. 30 perc alatt. Ha kicsit hűlt, kifordítjuk a formából, és egy tortarácson hagyjuk teljesen kihűlni.
  7. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Ha további receptekre is kíváncsi, akkor látogasson el a Mindmegette oldalára.