Új, minden eddiginél fejlettebb ballisztikus rakétát lőtt ki Észak-Korea

Vágólapra másolva!
Új irányítórendszerrel volt felszerelve az a taktikai ballisztikus rakéta, amelyet pénteken lőtt ki Észak-Korea a tengerbe a keleti partjainál - áll a KCNA észak-koreai állami hírügynökség szombati jelentésében.
Vágólapra másolva!

A hírügynökség beszámolója szerint "egy taktikai ballisztikus rakéta próbaindítását hajtották végre egy új autonóm irányító navigációs rendszer segítségével". A teszten részt vett Kim Dzsongün észak-koreai vezető is - áll a közleményben.

Kim Dzsongün észak-koreai vezető a ballisztikus rakéta tesztjén - Fotó: AFP / North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA)

Az idei ötödik ballisztikus rakétatesztre órákkal azután került sor, hogy Észak-Korea tagadta, hogy fegyverekkel látná el Oroszországot. Azt is közölték, hogy nem áll szándékukban hadi technológiájukat más országgal megosztani. Pénteken az észak-koreai vezető befolyásos húga, Kim Jodzsong közleményben szögezte le, hogy a ballisztikus rakétákkal folytatott tesztek a 2021-ben elindított ötéves fejlesztési terv részét képezik, és azokat a fegyvereket egy Szöul elleni támadásra szánják.

A ballisztikus rakéta tesztje - Fotó: AFP / North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA)

"Nem csinálunk titkot abból, hogy ezeket a fegyvereket arra fogjuk használni, hogy elrettentsük Szöult mindenféle céltalan ötleteléstől" - fogalmazott Kim Jodzsong.

Kim Dzsongün észak-koreai vezető bejárást tart a teszt helyszínén - Fotó: AFP / North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA)

Ez év elején Észak-Korea "fő ellenségének" nyilvánította Dél-Koreát, felszámolta az újraegyesítés ügyeivel és a kapcsolattartással foglalkozó hivatalait, és háborúval fenyegetőzött "akár csak ezredmilliméteres" területsértés esetére is.

Kim Dzsongunt korábban az ország új szupertankjában látták egy hadgyakorlaton, ahol egy szimulált csata keretében bemutatták az ország új, állítólag high-tech tankját. 

Az Origo korábban arról írt, hogy "Szupernagy" Hvaszal-1 Ra-3 típusú irányított robotrepülőgépet és egy új légvédelmi rakétát tesztelt Észak-Korea. A kelet-ázsiai ország az elmúlt két évben jelentősen fokozta rakétakísérleteit és retorikáját Dél-Koreával és az Egyesült Államokkal szemben, amelyeket fő ellenségének tekint. A robotrepülőgépek tesztelésére nem vonatkoznak a Phenjan elleni szankciók.

Úgy tudni, hogy Irán és Észak-Korea katonailag egyre inkább közeledik egymáshoz, Phenjan pedig tanulhat Teherán Izrael elleni támadásából.